Over ons

Ons verhaal

Ik stond in de hal met mijn dochtertje, ze was 5 en wilde haar schoentjes niet aantrekken en schold me uit voor kutwijf. Ik keek haar in de ogen en voelde de machteloosheid, eenzaamheid en schaamte. De bliksem sloeg in, plots besefte ik dat het normaal was geworden voor haar om mij uit te schelden. Hoe en wanneer had ik het zover laten komen?

Ik ben geboren in Rwanda, in een klein dorpje Kabona wat nu Huye heet. Op mijn 8ste vond ik mijn moeder dood in bed. Op mijn 12de werd ik ontvoerd voor adoptie waar ik 10 jaar lang fysiek, psychisch, seksueel mishandeld en verwaarloosd. Ik ontvluchte het adoptiegezin en leefde kort op straat. Op mijn 25 kreeg ik een relatie, 3 kinderen later en een rugzak vol trauma moest ik weer op de vlucht . Ik vond de veiligheid in een blijf van mijn lijfhuis, daarna kwam ik in de bijstand.

Langzaamaan begon het helder te worden, het roer moest drastisch om. Wat was mijn aandeel, waar kon ik verandering brengen? Waar moest ik beginnen?

Mijn kinderen begonnen vaker vragen te stellen: mama waarom ben jij zwart en papa wit? Waar is je mama? Heb je broers en zussen? Waar ligt Rwanda? Hoe ziet Rwanda eruit? Ga je ooit nog met papa wonen?
Al tekenend begon ik te vertellen, over mijn verleden en ook de toekomst die ik voor ons zag.

Ik zocht hulp, volgde verschillende therapieën en stap per stap kwam ik in mijn kracht.
Op eigen kracht ontwikkelde ik een roadmap in 5 stappen. Elk probleem kon ik aan de hand van deze 5 stappen oplossen, waardoor ik mijn leven weer op de rit kreeg en kon houden, krachtig staand op alles wat mij ooit was overkomen.
Deze 5 stappen vertaalde ik in 5 symbolen en vormen vandaag een authentiek ontwerp, een stukje kunst dat jij mag dragen.

Waarom deel ik mijn verhaal? Vroeger was ik bang en vol schaamte om mijn verhaal te delen, vandaag weet ik dat het juist moedig is en dat dat het begin is van een helingsproces. Ik deel mijn ervaringen in het bijzonder voor zij die zich schamen en machteloos in een onveilige (thuis)situaties vast zitten. Ik hoop dat zij in mijn verhaal de kracht en moed vinden om de regie over hun leven te nemen.

×