Mijn verhaal

Ik ben geboren in Rwanda, in een klein dorpje Kabona wat nu Huye heet. Op mijn 8ste vond ik mijn moeder dood in bed. Op mijn 12de werd ik ontvoerd en belande ik in een gezin in België, waar ik 10 jaar lang fysiek, psychisch, seksueel mishandeld en verwaarloosd werd. Ik ontvluchte het gezin en leefde kort op straat. Op mijn 25 kreeg ik een relatie, 3 kinderen later en een rugzak vol trauma moest ik weer op de vlucht . Ik vond de veiligheid in een blijf van mijn lijfhuis.

Langzaamaan begon het helder te worden, het roer moest drastisch om. Wat was mijn aandeel, waar kon ik verandering brengen? Waar moest ik beginnen?

Ik zocht hulp en volgde therapie. Stap per stap kwam ik weer in mijn kracht en kreeg inzichten in wat mij was overkomen.

Mijn kinderen begonnen vaker vragen te stellen: mama waarom ben jij zwart en papa wit? Waar is je mama? Heb je broers en zussen? Waar ligt Rwanda? Hoe ziet Rwanda eruit? Ga je nog met papa wonen?

Al tekenend begon ik te vertellen, over mijn verleden en ook de toekomst die ik voor ons zag.
Vanuit dit verhaal ontstond de 5 MukaCariza symbolen. Een 5 stappenplan hoe ik mijn leven weer op de rit had gekregen en bleef houden. Vanuit veerkracht, krachtig staand op alles wat mij ooit was overkomen.

Het mooie is dat deze 5 stappen universeel zijn en voor iedereen toepasbaar, dus ook voor jou. 
De MukaCariza symbolen vormen een authentiek ontwerp, een stukje kunst dat jij mag dragen. Jouw duwtje in de rug, jouw klein beetje geluk .

Missie: bouwen aan een moedige community waar het normaal is om over al je gevoelens te  praten. Een community waar je gezien, gehoord, geliefd en geholpen wordt.

Ooit was ik bang, eenzaam en vol schaamte.  Ik leefde 2 ongelukkige levens. Een leven voor de buiten wereld en een leven achter de gesloten deuren. De angst van wat anderen van me dachten, hield me gevangen.

Vandaag weet ik dat praten juist moedig is en dat dat het begin is van een helingsproces. Ik deel mijn verhaal in het bijzonder voor zij die zich schamen en machteloos in een onveilige (thuis)situaties vast zitten.

Praat over je geheimen zodat ze je toekomst niet in de weg gaan staan. 

Het is oké om niet oké te zijn, praat erover. 

5 symbolen van de MukaCariza print

De 5 symbolen van de MukaCariza print en hun betekenis

Hart staat voor SELF-LOVE: wees liefdevol, zacht en compassievol voor jezelf. Dit kan ongemakkelijk voelen, omdat je de ervaring hebt niet gezien, geliefd noch gehoord. Zelfliefde is weten en voelen dat jij genoeg bent.

Driehoek staat voor CREATIVITY: het vermogen om probleemoplossend te denken en te handelen. Kant en klare oplossingen bestaan niet. Wees creatief en probeer dingen uit. Gun jezelf ruimte en tijd maak fouten, wetende dat jij werkt aan jezelf. Je legt bouwstenen voor een toekomst waarin jij de regisseur bent.

Twijgje staat voor THE WHY: dit wil zeggen dat je iets wil doen of bereiken vanuit jezelf omdat jij er plezier uit haalt. Ik heb een rijk leven vol ervaringen en levenslessen. Dat maakt dat ik een onweerstaanbare drang heb om mijn verhaal en ervaringen te delen met als doel anderen helpen. Weet jij wat jouw intrinsieke motivatie is?

Spiraalvorm staat voor LIMITS: alles wat in jouw leven beperkend werkt. Leer het chaos van je leven herkennen en het onder woorden brengen. Weten wat jou tegenhoudt, maakt het zoeken naar een oplossing makkelijker. Wat houdt je tegen om voluit te leven?

Vierkant staat voor MIRROR: kijk kritisch met een open blik naar jezelf. Richt je aandacht op je eigen aandeel, niet om jezelf weg te zetten als slachtoffer of dader, maar juist om er achter te komen waar je afscheid van moet nemen omdat het niet helpend is. Breng verandering daar waar jij invloed op hebt in kleine stapjes.

×